Pravo na pravdu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on whatsapp
Share on pinterest

Vladavina zakona je temelj procesa proširenja Evropske unije. To je istaknuto u jednoj od šest glavnih vodećih inicijativa Strategije Zapadnog Balkana koje je Evropska unija usvojila u februraru 2018.godine s ciljem pružanja dodatne podrške zemljama zapadnog Balkana kako bi se olakšalo njihovo pristupanje EU.

Evropska komisija je u aprilu 2019. godine pokrenula inicijativu vladavine zakona radi nadzora i ocjene učinkovite provedbe reformi vladavine zakona i povećanja odgovornosti vladavine zakona u BiH. Ovu inicijativu vodio je g. Reinhard Priebe (bivši direktor za Zapadni Balkan pri EK). Uključivala jenekoliko vrlo konkretnih aktivnosti kao što je misija za utvrđivanje činjenica, praćenja suđenja, uvida u slučajeve ozbiljnih zločina i rad agencija za provođenje zakona na temelju slučajeva.

Središnji javni događaj inicijative je bila Javna debata na temu Vladavine zakona u BiH nazvana „Pravo na pravdu!“ koja je održana u Sarajevu 20 novembra 2019. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Javna debata poslužila je kao platforma koja je omogućila g. Priebe-u da čuje koje su to brige i preporuke građana BiH i da u skladu s tim, finalizira izvješće. Ovo je ujedno bila i prilika za uključivanje civilnog društva u raspravu o nalazima iz Mišljenja EK i Analitičkog izvještaja iz 2019.godine o temi Vladavine zakona u BiH.

BORAM je za EUSR radio je na organizaciji skupa „Pravo na pravdu“u koordinaciji s instrumentom tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije (TAIEX). Prisustvovalo je oko 500 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine (Bihaća, Bužima, Banja Luke Tuzle, Mostara, Prijedora, Brčkog, Zenice, Maglaja, Bijeljine, Sarajeva, itd.) Događaj je okupio institucije svih nivoa vlasti: ministarstva pravosuđa, sigurnosti/ unutrašnjih poslova, agencije za provođenje zakona, predstavnike pravosuđa, VSTV-a kao i predstavnike udruženja/organizacija i građane Bosne i Hercegovine. Važnost ovog događaja je razumijevanju prava građana u pravosudnom sistemu, kao i u olakšavanju političkog procesa u BiH.