Pravo na pravdu

Vladavina zakona je temelj procesa proširenja Evropske unije. To je istaknuto u jednoj od šest glavnih vodećih inicijativa Strategije Zapadnog Balkana koje je Evropska unija usvojila u februraru 2018.godine s ciljem pružanja dodatne podrške zemljama zapadnog Balkana kako bi se olakšalo njihovo pristupanje EU.

Evropska komisija je u aprilu 2019. godine pokrenula inicijativu vladavine zakona radi nadzora i ocjene učinkovite provedbe reformi vladavine zakona i povećanja odgovornosti vladavine zakona u BiH. Ovu inicijativu vodio je g. Reinhard Priebe (bivši direktor za Zapadni Balkan pri EK). Uključivala jenekoliko vrlo konkretnih aktivnosti kao što je misija za utvrđivanje činjenica, praćenja suđenja, uvida u slučajeve ozbiljnih zločina i rad agencija za provođenje zakona na temelju slučajeva.

Središnji javni događaj inicijative je bila Javna debata na temu Vladavine zakona u BiH nazvana „Pravo na pravdu!“ koja je održana u Sarajevu 20 novembra 2019. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Javna debata poslužila je kao platforma koja je omogućila g. Priebe-u da čuje koje su to brige i preporuke građana BiH i da u skladu s tim, finalizira izvješće. Ovo je ujedno bila i prilika za uključivanje civilnog društva u raspravu o nalazima iz Mišljenja EK i Analitičkog izvještaja iz 2019.godine o temi Vladavine zakona u BiH.

BORAM je za EUSR radio je na organizaciji skupa „Pravo na pravdu“u koordinaciji s instrumentom tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije (TAIEX). Prisustvovalo je oko 500 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine (Bihaća, Bužima, Banja Luke Tuzle, Mostara, Prijedora, Brčkog, Zenice, Maglaja, Bijeljine, Sarajeva, itd.) Događaj je okupio institucije svih nivoa vlasti: ministarstva pravosuđa, sigurnosti/ unutrašnjih poslova, agencije za provođenje zakona, predstavnike pravosuđa, VSTV-a kao i predstavnike udruženja/organizacija i građane Bosne i Hercegovine. Važnost ovog događaja je razumijevanju prava građana u pravosudnom sistemu, kao i u olakšavanju političkog procesa u BiH.